Alles goed?

 Lucy, idee-vertaler, communicatie

Hé, alles goed? Ja, lekker! En met jou? Top, kon niet beter! Zeg, ik zie je, hè! Ja, mazzel! Dit gesprek ving ik laatst op toen ik mijn fiets op slot zette voor de supermarkt. Hoewel, gesprek. Mag deze woordenwisseling die naam eigenlijk wel dragen? Ik vraag het me af.

Bij een gesprek is er sprake van mondelinge communicatie tussen twee of meer personen. Zij wisselen informatie uit. Maar voor mij gaat communicatie verder dan dat. Interesse in de ander, aandacht, vertrouwen en respect spelen ook een grote rol. Ik voel me ongemakkelijk als iemand mij de Alles goed?-vraag stelt. Want wil de vraagsteller echt weten hoe het met mij gaat? Ik denk van niet. Vaak zeg ik dus maar gewoon braaf ‘ja’. En als ik zin heb soms ‘het meeste wel’. Dan moet de ander eigenlijk wel doorvragen en dat vind ik dan stiekem grappig. Maar feit is dat praten over het weer, de alsmaar toenemende files of de absurde prijzen in de horeca mij niet goed afgaat.

De stilte dempen

Natuurlijk, bij de bakker wil ik best beamen dat het heel hard waait vandaag. Maar echt blij word ik niet van zo’n gesprekje. Ik hou van écht contact. Van mensen die een eerlijke en open vraag stellen en werkelijk geïnteresseerd zijn in mijn antwoord. En van luisteren wat iemand te vertellen heeft. De koetjes en kalfjes kunnen mij eerlijk gezegd gestolen worden. Dat is praten om de stilte te dempen. Maar voor stilte ben ik niet bang. Die kan op zijn tijd zelfs mooi en betekenisvol zijn.

Mij zie je op een feestje dus vaak de kat uit de boom kijken. En uiteindelijk in gesprek gaan met iemand waar ik nieuwsgierig naar ben. Dan ontspint zich hopelijk een goed gesprek. Zo een waarbij verteld en geluisterd wordt. Daar voel ik me prettig bij.

Wanneer voel jij je prettig in contact met anderen? Ik ben benieuwd!

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s