Voetsporen op het Social Media-strand

Lucy, idee-vertaler, communicatie

Sporen. Ieder levend wezen laat ze achter. Soms ongemerkt, een briefje dat uit je jaszak op de grond valt, soms onvermijdelijk, je voetstappen in de pasgevallen sneeuw. Maar veel vaker is het achterlaten van sporen een bewuste keuze. De leeuw verspreidt zijn geur om de grenzen van zijn territorium aan te geven. En ook de mens doet er alles aan om ervoor te zorgen dat anderen zijn aanwezigheid op aarde opmerken. In Nederland kun je geen stap zetten of je ziet een zogenaamde zwerfie liggen, namen worden in bomen gekerfd of op wc-deuren geschreven. Ik was hier.

Het meest opvallend is wel de continue stroom aan sporen die op internet achtergelaten wordt. Via programma’s als Foursquare laten mensen op elk moment van de dag weten waar ze zich bevinden. Social Media kun je eigenlijk zien als een groot strand, waarop iedereen zoveel mogelijk voetsporen achterlaat. Net als op het strand zijn de sporen tijdelijk. Een tweet heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 2 uur. Een update op Facebook gaat een uurtje langer mee (volgens Orange Talent). Daarna wordt je bericht, als een zandkasteel aan de vloedlijn, overspoeld door de updates van anderen die ook bezig zijn zichzelf op de kaart te zetten.

Sporen achterlaten als Personal Branding

Voetsporen op het strand

Heeft het wel zin om in dit doolhof van sporen te proberen op te vallen? Het antwoord is volgens mij ‘ja’. Zeker sinds ik werkzoekend ben, wil ik dat mensen een duidelijk beeld van mij krijgen. Personal Branding heet dat zo mooi. Jezelf als een merk in de markt zetten. Sociale media zijn hierbij onmisbaar. Door het achterlaten van sporen bouw je voor de spoorzoeker stukje bij beetje een beeld van jezelf op. Wat doe ik? Hoe doe ik dat? En vooral: Waarom? Wat zijn mijn waarden en drijfveren?

Gelukkig beleef ik er veel plezier aan. Net zoals ik het leuk vind een speurtocht uit te zetten voor mijn kinderen, hou ik ervan om op de verschillende Social Media sporen achter te laten. Ik hoop natuurlijk dat anderen er plezier in hebben om mijn spoor te volgen én dat ik gevonden word, voordat de zee alles weer uitwist!

 

PS Dit blog heb ik geschreven naar aanleiding van etappe 3 van de #verhalensafari van www.verhaallijnen.nl

2 gedachtes over “Voetsporen op het Social Media-strand

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s