Succesvol bloggen? Vind je niche!

Lucy, idee-vertaler, lantaarn, lampje

Sinds ik een paar maanden geleden met bloggen begon, achtervolgt het me: het woord ‘niche’. En dan vooral dat ik er één zou moeten hebben. Een niche zou je kunnen omschrijven als het gat in de markt. Het wil eigenlijk zeggen dat je een overkoepelend onderwerp voor je blog moet kiezen waar jij expert in bent, waar een duidelijk afgebakende doelgroep voor bestaat en dat nog niet door iemand anders is geclaimd. Het is fijn als je niche ook je passie is, iets waar je nooit over uitgepraat raakt. Een niche geeft je blog focus en je lezer weet wat er bij jou te halen is. Heel begrijpelijk allemaal, maar ja, wat doe je als je niet zo’n eenduidige passie hebt?

Passie

Ik hou van theater en film, ik zing en kook graag, ik ben moeder en weet het nodige af van communicatie, social media en taal. Maar om dat nou een niche te noemen… Dus maak ik lijstjes. Ik schrijf mijn interesses en talenten op. Waar ben ik uniek in? Wat heb ik te bieden? Waar gaan mijn ogen van stralen als ik erover praat? Dat schijnen zo de vragen te zijn die je helpen om je passie te vinden. Maar heeft iedereen wel een passie? Had ik hem dan niet allang gevonden moeten hebben? Hoe langer ik erover nadenk, hoe onzekerder ik word.

HEMA

Hema blog academy

Vorige week was ik, samen met 999 anderen, geselecteerd om deel te nemen aan de HEMA Blogacademy. We mochten vragen stellen aan een viertal professionele bloggers, die stuk voor stuk hun niche gevonden hadden. Ze schreven over make-up, lifestyle, fashion, food of een combinatie daarvan (kennelijk helpt het als je jouw niche een Engelse naam geeft). Wereldberoemd (maar mij onbekend) blogger Yara Michels leerde ons hoe je een succesvol weblog opzet. En welke tip stond met stip op 1? Natuurlijk, het vinden van een niche!

Nu schrijf ik niet met de bedoeling om een miljoenenpubliek te bedienen, maar toch zou ik graag het onderwerp van deze weblog duidelijker krijgen. Heb jij een idee wat het overkoepelende thema zou kunnen zijn? Dan hoor ik het graag! En tot die tijd blijf ik als niche-loze blogger gewoon actief met schrijven. Want dat vind ik in ieder geval heel erg leuk!

12 gedachtes over “Succesvol bloggen? Vind je niche!

 1. margaretha4719 zegt:

  Jouw Lucy is misschien wel jouw niche: een lichtend voorbeeld (voor iedereen die niet bij de pakken neer gaat zitten, maar alle middelen aanwendt om een fijne baan te vinden).

  Like

 2. Staar je niet te blind op die niche. Tenzij je via je blog een (online) merk uit de grond wil stampen. En dan nog!

  Veel belangrijker is echter dat jouw persoonlijke passie voor wat je doet van het scherm te schrapen valt. Vergeten we vooral ook niet dat succesvol bloggen een lange termijn project is. Daarom is passie en toewijding zo belangrijk.

  Als je graag zou bloggen over diverse onderwerpen – om zo te sleur te doorbreken – doe dat dan!

  Je kan de verschillende onderwerpen waarover je blogt onderbrengen in duidelijk afgebakende categorieën.

  Like

 3. Ben het helemaal met Sharp Ben eens! Schrijf over datgene waar jij blij van wordt, wat je verwonderd, ontroert, boeit, enthousiasmeert en energie van krijgt. Dan maakt het niet uit wat het onderwerp is. Als je die energie dan mooi weet te vangen met woorden, weet ik zeker dat je lezers zult boeien en aan je binden.

  Overigens: de best bedenkbare niche ben jezelf. Jouw leven, jouw visie, jouw ervaringen, jouw gedachten. Ze zijn uniek en zonder twijfel het meer dan waard om te delen, en anderen te inspireren, troost te bieden en/of te laten (glim)lachen…

  Succes!

  Grt Gerard

  Like

 4. Mensen die laten zien wie ze zijn, in voor- en tegenspoed, in sterkte en zwakte, die begrip en kennis tonen voor anderen en inzicht hebben in wat de ander bezielt, scoren hoog. Begrijpen en niet oordelen of veroordelen. Iemand die met empathie kan vertellen wat lief of leed van anderen voor hem/haar betekent, zichzelf ter discussie kan stellen,is voor mij een ideale blogger.
  Succes, ik lees je graag. Belangrijkste reden misschien wel, dat je niet overal over zeurt en niet overal beren op de weg ziet en schuld van dingen altijd bij anderen legt. HEEL GOED.

  Like

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s