Paulien Cornelisse is leuk

Lucy idee-vertaler Paulien Cornelisse

Iedere zaterdag verheug ik me erop, de column van Paulien Cornelisse. Met haar scherpe observaties en herkenbare beschrijvingen van het fenomeen taal tovert ze keer op keer een lach op mijn gezicht.

Anders dan columnisten die vooral hun mening over belangrijke thema’s verkondigen, schrijft Paulien over de triviale zaken des levens. Terwijl heel Nederland in de greep van de Troonrede is, verliest zij zich in het filosoferen over de verschillende stofzuigers waarmee ieder jaar de rode loper van ongeregeldheden wordt ontdaan. Haar beschrijvingen zijn altijd nuchter en beeldend. Ik zie die  bruin betegelde toiletten van de ‘scharrige’ Ridderzaal, die overal naar groentesoep ruikt, meteen voor me.

stofzuiger Henry

Haar ideeën over en beschrijvingen van de Nederlandse taal zijn uniek. Ze kijkt niet als een schooljuf naar wat goed of fout is, maar toont haar oprechte interesse voor de taalontwikkeling. Vanuit verbazing en niet vanuit kritisch oogpunt beschrijft ze hoe de hedendaagse Nederlander de taal (meestal per ongeluk) gebruikt. In haar boeken laat ze zien dat taal helemaal niet zo logisch is als wij misschien denken. Waarom is onguur bijvoorbeeld niet het tegenovergestelde van guur? Waarom kun je wel ontginnen en beginnen, maar betekent ginnen helemaal niets?

Ik was nieuwsgierig naar Paulien als cabaretière, dus kocht ik kaarten voor haar show Maar ondertussen. Wat bleek? Op het podium is ze minstens zo grappig als op papier. Terwijl ze op een levensgroot scherm haar eigen spuug en bloed onder de microscoop aan het publiek toont, vanwege geconstateerde onrustige cellen, komt de ene na de andere grap over haar rood gestifte lippen. Haar gestoei met de zak van een cilindrische prullenbak en de beschrijving van de ‘fluf’ die altijd uit de droger komt bezorgden me spierpijn van het lachen. Haar bijzondere verschijning met het korte piekhaar en de ietwat lijzige stem passen er perfect bij.

Het mag duidelijk zijn, ik vind Paulien Cornelisse leuk. Nou vindt zij dat zelf, zoals ze in haar column Leuk-leuk schrijft, een woord dat je voor je kleine broertje gebruikt. Vind ik haar dan leuk-leuk? Nou, dat nou ook weer niet. Maar ik vind haar dus wel echt hartstikke leuk. En ik kijk alweer reikhalzend uit naar de volgende zaterdagkrant!

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s