Consequent zijn is fijn

Lucy, idee-vertaler, consequent

Bij communicatie is het belangrijk dat je consequent bent. Dat merk ik bij het opvoeden van mijn kinderen en dat zie ik in zakelijke communicatie. Als organisaties geen eenduidig verhaal naar buiten brengen, schept dat verwarring en haken mensen af.

Bij De Kamers merkte ik destijds hoe belangrijk het is om consequent te zijn, alleen al in het communiceren van onze naam. We gebruikten aanvankelijk verschillende benamingen door elkaar. Uiteindelijk kozen we voor Theater De Kamers, omdat mensen theater met iets feestelijks associëren. Dat heb ik vanaf toen consequent gebruikt. Het gaf anderen duidelijkheid en mij handvatten voor het schrijven van promotionele teksten. (Waarschijnlijk was het ook goed voor de vindbaarheid in Google, maar van SEO wist ik toen nog niet zo veel.)

Gisteren dronk ik koffie in de stad. Ik maakte een praatje met de eigenaar van de zaak, die een uitstekende cappuccino maakte. Hij gaf me zijn kaartje en wat bleek? De naam van zijn website was totaal anders dan die van het café. Als dat geen verwarring oplevert. Natuurlijk heb ik meteen mijn diensten aangeboden. Wie weet waar het nog toe leidt?

Tip

Mijn tip is: bepaal je bedrijfsnaam (of missie, of strategie, of opvoedregel) en hou je daar aan. Zorg ervoor dat je communicatie hiermee in overeenstemming is. Spreek je klanten steeds op dezelfde manier aan (geen jij en u door elkaar). Maak een bewuste keuze welke social media kanalen je gebruikt en update die dan ook regelmatig. Maak duidelijk wat je te bieden hebt en biedt dat ook. Oftewel: wees consequent!

Geen gezeur

Zelf hou ik in de opvoeding vast aan de door mij bepaalde regels. Mijn kinderen weten waar ze aan toe zijn en weten vooral dat ze niet door zeuren iets voor elkaar krijgen. Sterker nog, mijn zoon zegt af en toe tegen mijn dochter “Niet zeuren, want dan krijgen we het juist niet!” Het betekent overigens niet dat ik nooit uitzonderingen maak. Dat doe ik regelmatig, maar dan zeg ik erbij dat het een speciaal geval is. Ik ben dus niet zozeer streng of star, maar schep wel duidelijkheid. En dat is voor beide partijen prettig.

Wat is jouw ervaring met consequent zijn?

2 gedachtes over “Consequent zijn is fijn

  1. Ja, na dit heldere verhaal kan ik zeggen, dat ik waarschijnlijk de minst consequente persoon ben die er is…Dat was in het onderwijs overigens anders en dat leverde succes op. Ik vind het moeilijk regels te stellen en nog moeilijker daar niet vanaf te wijken. Ik voel me nooit ‘de baas’, en laat me makkelijk opzij zetten. Goed, ik heb mijn tijd wat dat betreft gehad.
    Maar ik herken heel goed wat je vertelt en kan beamen dat je je goed houdt aan je regels…

    Like

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s