Hou jij van verandering?

Lucy idee-vertaler herfst

Het wil er maar niet van komen, dat verhaal over verandering. Het is de laatste opdracht van mijn Verhalensafari. Ik blijk er moeite mee te hebben. Het zijn vooral veranderingen met negatieve gevolgen die bij me boven komen. Situaties waarbij anderen voor mij besloten dat het voortaan anders zou zijn. De scheiding van mijn ouders, een jeugdliefde die beëindigd werd, een baan die ophield te bestaan.

Gelukkig heb ik ook veranderingen meegemaakt waarbij ik zelf aan het roer stond. De studie Frans wisselde ik in voor Theaterwetenschap, het ene vriendje voor het andere, ik kreeg kinderen, verruilde mijn studentenkamer voor een huis en wisselde van baan. Maar natuurlijk is veranderen omdat er een beter alternatief is veel makkelijker en leuker. Okay, het vergt soms moed, maar als de kogel eenmaal door de kerk is, is de opluchting daar.

Omdenken

Of je het nu wilt of niet, of je er goed mee om kunt gaan of last van hebt, verandering hoort bij het leven. Niets is blijvend, behalve verandering, schijnt Heraclitus gezegd te hebben. En zo is het. Sommige dingen zou ik willen afremmen. Het ouder worden, het niet te stuiten groeien van mijn kinderen, de veel te snel invallende herfst. Maar het is zinloos om daar over te denken, dat weet ik ook wel. Nee, omdenken met die handel! Ouder is wijzer, de kinderen kunnen steeds  meer zelf en de herfst is oranje (mijn lievelingskleur!). Waar de veranderingen in de eerste alinea goed voor zijn geweest? Aanpassingsvermogen, een kwaliteit die mij regelmatig van pas komt.

Ik ben heel benieuwd hoe jij omgaat met verandering. Ben jij een ‘go-with-the-flow-type’ of hou je de dingen liever zoals ze zijn? Oftewel, kies je voor avontuur of veiligheid?

 

PS Dit blog heb ik geschreven naar aanleiding van de laatste etappe van de #verhalensafari van www.verhaallijnen.nl

2 gedachtes over “Hou jij van verandering?

  1. Petra zegt:

    Wat een goed stuk weer! Ben met de meeste veranderingen in mijn leven wel blij, vooral inderdaad als ik er zelf voor koos. Maar zoals je weet hakt die laatste verandering, weer gaan studeren, ook zelf voor gekozen overigens, er nogal in, dus als je het me nu vraagt had ik alles beter bij het oude kunnen laten 😉
    Petra

    Like

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s