De eekhoorn en de mier

Lucy Toon Tellegen

Ik hou van kinderboeken. En ik hou van voorlezen. Ieder jaar lees ik tijdens het kerstdiner mijn schoonfamilie voor. De jongste is 1, de oudste 91. Er zijn maar weinig boeken die voor zo’n brede doelgroep geschikt zijn. De verhaaltjes van de eekhoorn en de mier van Toon Tellegen zijn alleen daarom al bijzonder. Die lees ik dan ook het allerliefste voor.

Toen ik in 1991 het boekje Toen niemand iets te doen had voor het eerst las, was ik meteen verkocht. De sfeer die Tellegen creëert is zo tastbaar dat je hem aan kunt trekken als een jas. De lome middagen in het hoge gras langs de rivier, de lange gesprekken over grote levensvragen, het ontbreken van ruzie of geweld. En hoewel de fantasie van Tellegen geen grenzen kent, ga ik overal moeiteloos in mee. Brieven die door de wind feilloos bij de juiste persoon worden afgeleverd, de olifant die in bomen klimt (en er keer op keer met veel geraas uitvalt), de zon die uit de lucht valt, alles is functioneel en acceptabel.

Toon Tellegen rups

De rups viert zijn jas

De filosofische vraagstukken die aangekaart worden, geven de verhalen voor volwassenen een extra dimensie. Maar ook voor kinderen die dit nog niet oppikken, zijn de boeken het lezen meer dan waard. En gelukkig is er nog geen animatiefilm, kindervoorstelling of musical over gemaakt. Het fijnst is toch wel om in je hoofd je eigen voorstelling af te spelen.

Vriendschap

Heel veel verschillende dieren spelen in de inmiddels honderden verhalen een rol, ieder met een eigen karakter en allemaal van hetzelfde formaat. De eekhoorn en de mier zijn mijn absolute favorieten. De vriendschap tussen de wat voorzichtige eekhoorn die vol vragen zit en de stellige mier, die juist overloopt van de antwoorden, is af en toe echt ontroerend.

“Op een keer miste de eekhoorn de mier hevig. Hij wist niet waarom, maar hij had dat gevoel tot in het puntje van zijn staart. Mier, dacht hij. Mier, mier, mier.”

In het onwaarschijnlijke geval dat je nog geen boek van Toon Tellegen in je bezit hebt, raad ik je aan als de bliksem de verzamelbijbel Misschien wisten zij alles aan te schaffen! Én voor te lezen aan je dierbaren natuurlijk.

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s