Hoe schrijf je actief?

Lucy idee-vertaler actief

Ik kan het me nog heel goed herinneren. Ik was nog maar net begonnen als communicatiemedewerker bij Theater De Kamers en moest een persbericht schrijven over een festival. Het was mijn eerste persbericht! We werkten samen met een kunstinstelling in de wijk, dus stuurde ik mijn tekst ter controle op. Bij de eerstvolgende vergadering kreeg ik een reactie.

“Je schrijft alles passief!” En omdat ik waarschijnlijk een beetje wazig keek, voegde de spreekster toe “Je hebt alle werkwoorden in de lijdende vorm gezet, zoals ‘wordt georganiseerd door’ enzovoorts. Dat maakt je tekst log en moeilijk te lezen.”

Belangrijke les

Op dat moment kwam de kritiek een beetje rauw op mijn dak, maar uiteindelijk bleek het een belangrijke les. En sindsdien schrijf ik dus actief. Bij wervende en informatieve teksten, zoals persberichten en webteksten, is het echt een must. Degenen onder jullie die beroepsmatig schrijven weten het natuurlijk allang. Maar er zijn ook heel veel andere mensen die teksten schrijven, zonder specifieke opleiding of ervaring op dit gebied (zoals ik destijds). Die teksten pik je er zo uit, want ze zijn passief geschreven en dus niet uitnodigend om te lezen. Als ik ze tegenkom in de plaatselijke krant of op een website haak ik meteen af. En ik ben vast niet de enige.

Schrijftip

Het uitleggen van de lijdende/passieve en de actieve/bedrijvende vorm is vast niet aan iedereen besteed, maar ik heb wel een tip voor mensen die wel eens een persbericht of andere informatieve tekst schrijven voor hun vereniging, kerk, muziekclub of eigen website: Schrijf in de tegenwoordige tijd, ook als de activiteit die je aankondigt in de toekomst plaatsvindt, en begin de zin met het onderwerp (degene die iets doet). Het is zo simpel en het maakt een groot verschil.

Dus niet: Volgende week wordt er door Paula weer een blog geschreven. Maar: Paula schrijft volgende week weer blog.

Sinds kort ben ik zelf trouwens weer volop aan het schrijven. Als kersverse communicatiemedewerker van Muziekschool Barneveld mag ik de virtuele bezem door de website halen en heel veel nieuwe content creëren. En reken maar dat het een actief verhaal wordt!

2 gedachtes over “Hoe schrijf je actief?

 1. Als je dat maar in dank wordt afgenomen door de opstellers…eeeh, De opstellers nemen je dat in dank af..eeeh
  In ben in verwarring, als ‘logge’ schrijver.
  De vis die de man vangt, gaat in de mand. Zo’n zin kan toch beter in de lv.De Lijdende vorm is wel eens nodig om duidelijkheid te scheppen.
  Helder stuk hoor! Je kunt je uitleven, in Barneveld.

  Like

  • Klopt hoor, soms is lijdende vorm beter. Maar in persberichten en op websites meestal niet! En: ‘de man stopt de door hem gevangen vis in de mand’ kan ook. En vissen die mannen vangen, heb ik nog nooit gezien 🙂

   Like

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s