Koud solliciteren, ouderwets?

Communicatie Amersfoort koud solliciteren

Wie werkzoekend is, heeft het zonder twijfel al vaak gehoord. Zo’n 70 procent van alle vacatures wordt via via ingevuld. Wat moet je dus doen om een baan te vinden? Netwerken, netwerken en nog eens netwerken! Het lijkt erop dat de ‘ouderwetse’ manier van solliciteren steeds minder aanhang vindt. Op Twitter las ik zelfs berichten over het eventuele afschaffen van de sollicitatiebrief. Het leek me leuk om hier een tegengeluid te laten horen. Ik ben namelijk net begonnen in een nieuwe baan die ik, na heel lang zoeken, gewoon via het schrijven van een sollicitatiebrief heb veroverd.

Koud solliciteren

De vacature kwam ik tegen op een vacaturewebsite. Ik kende de organisatie niet en kende ook niemand die er werkte of had gewerkt. Gewoon koud solliciteren dus (hoewel ik wel warm liep voor de functie natuurlijk).  En wat denk je? Ik werd uitgenodigd voor een gesprek. En meteen daarna voor een tweede. En toen had ik zomaar ineens een baan.

Sollicitatietips – oude en nieuwe stijl

Tip 1 – Solliciteren oude stijl: vacatures zoeken, maar dan effectief!

Mijn tip is dus dat je, naast al dat netwerken, ook blijft zoeken naar vacatures. Die ene kan er zomaar tussen zitten. Wist je trouwens dat er heel handige zoekopdrachten zijn die je in Google kunt gebruiken, zodat je niet al die vacaturesites hoeft af te zoeken? Dat heet Booleaans zoeken. Schrijf trouwens geen brief als je niet echt het gevoel hebt dat het je droombaan is. En al helemaal niet omdat het van het UWV moet. Maar als het goed voelt, schrijf dan je beste brief en ga ervoor!

booleaans zoeken

Tip 2 – Solliciteren nieuwe stijl: breng je kwaliteiten aan de man.

Overigens doe ik ook aan solliciteren nieuwe stijl. Zo sprak ik laatst in een café spontaan de eigenaar aan om te vragen of hij al een website en Facebookpagina had. En dat ik hem daar wel mee kon helpen. Het werd een heel leuk gesprek en misschien rolt er nog een opdracht uit binnenkort. Tip 2 is dan ook: grijp iedere kans om aan mensen te vertellen wat je kan en waarmee je hen kunt helpen. Als ik, als ervaringsdeskundige, jou ergens mee kan helpen, hoor ik dat graag!

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s