De laatste tijd verbaas ik me regelmatig over de slechte leesbaarheid van reclameposters. Of ik nou in de auto, in de bus of op de fiets zit of me lopend verplaats, de meeste posters zijn in de snelheid waarmee je ze passeert niet te lezen en dus te begrijpen. Zo kwam ik op de vraag of het inzetten van posters wel effectief is.
Bekend posterverspreider JCDecaux heeft onderzoek gedaan naar het effect van posters. De belangrijkste vragen waren of het merk, het product en de campagne herkenbaar waren, wat men van de campagne vond en welke invloed de poster had op het koopgedrag. Hier is een aantal belangrijke conclusies uit getrokken, waar iedereen die met communicatie of vormgeving bezig is zijn voordeel mee kan doen. Ik geef ze hieronder als tips. Ter illustratie voeg ik foto’s toe van posters die ik in mijn wijk tegenkwam.
Tip 1: Een felgekleurde achtergrond werkt het best
Een felgekleurde achtergrond werkt beter dan een lichte of witte achtergrond. Vooral blauw doet het goed als achtergrondkleur. Hier zie je hoe het niet moet. Achtergrondkleur is te flets, waardoor tekst niet leesbaar is (en er is teveel tekst, zie tip 2).
Tip 2: Weinig tekst, grote letters
Omdat het oogcontact met de poster maar enkele seconden (!) duurt, is het belangrijk om weinig tekst te gebruiken. Maximaal 7 woorden met een lettergrootte van 10 centimeter (bij A0) is aan te raden.
Tip 3: Groot en duidelijk beeld
Beelden worden makkelijker en sneller opgenomen dan woorden en ook sneller herkend en langer onthouden. Kies dus een duidelijk en aansprekend beeld. Of zoals hieronder zelfs alleen maar beeld. Heel origineel en effectief denk ik!
Tip 4: Logo bovenaan
Als je wilt dat je logo goed herkend wordt, zet het dan groot genoeg aan de bovenkant van de poster. De ogen van de passant gaan meestal van linksboven naar rechtsboven, dan naar het midden van de poster en van daaruit naar beneden.
Tip 5: Internetadres niet altijd nodig
Zet het internetadres alleen op de poster als het groot genoeg en dus leesbaar is. Omdat iedereen tegenwoordig start met Google kun je er vanuit gaan dat het intypen van jouw naam ook naar je website leidt, dus weglaten is ook een optie.
Tip 6: Een poster is geen grote flyer
Maak een apart ontwerp voor je poster. Een flyer moet weer aan andere voorwaarden voldoen (ik voel nog een blog opkomen!). Vooral niet-professionele posterontwerpers gaan hiermee nog wel eens in de fout. Het gevolg zie je hieronder.
Conclusie: posters kunnen zeker effectief zijn, als je deze tips in acht neemt. Een onleesbare poster is weggegooid geld.
Hee Paula, leuk stuk, ik ben blij dat er nog iemand schrijft over teksten op papier en niet alleen voor het internet. Ik kijk uit naar je tips voor flyers!
LikeLike
Dank je, Nicky. Daar moet ik dan maar snel mee aan de slag!
LikeLike