Een week offline

Communicatie Amersfoort offline

Het was allemaal lang geleden. Dat ik in mijn favoriete vakantieland Frankrijk was. Dat ik een week met mijn vader doorbracht. En dat ik langere tijd verstoken was van een internetverbinding. Nou ben ik niet verslaafd aan internet. Ik heb bijvoorbeeld geen mobiel internet op mijn telefoon. Maar een fervent gebruiker kun je me gerust noemen. Al snel merkte ik hoe gewend ik ben om dingen even op internet op te zoeken. Wat voor weer wordt het morgen? Hoe ver is het rijden naar X? Zijn de winkels hier op zondag open? Dat soort dingen.

Maar de gîte in het piepkleine dorpje op het platteland van de Haute-Marne had wel een vaatwasser en wasmachine, maar geen internet. Na een paar dagen reisden we af naar een café in een stadje zo’n 40 kilometer verderop. Daar kon ik, na invoering van het originele wachtwoord 11111111111111111111111111, een nieuwe blog posten en mijn mail en social media scannen. En daarna was de verbinding voor de rest van de week verbroken.

Onthaasten
Eén ding is zeker: als je wilt onthaasten, moet je in Frankrijk zijn. In de grote steden is dat misschien anders, maar op het platteland is de 24-uur economie nog bepaald niet doorgedrongen. Voor een vers brood ben je afhankelijk van een rijdende bakker, die iedere ochtend luid toeterend zijn komst aankondigt. Sta je net onder de douche, dan heb je pech. Het is heel normaal om 20 minuten te rijden naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Maar denk er wel aan dat die tussen de middag zo’n twee en een half uur gesloten is. Wil je ergens een hapje eten? Dan moet je juist tussen 12 en 14 uur je slag zijn. Te laat? Dan zal je tot 19 uur moeten wachten op een herkansing. En ergens een kopje koffie drinken? Een café is de speld en het Franse platteland de hooiberg .

Lucy in Frankrijk

Tijd voor andere dingen
Toch hou ik ervan. De rust, de gemoedelijke sfeer, de natuur, de heuvels en vergezichten, de taal.  Het even los zijn van alles wat moet. Het gebrek aan verbinding, met internet en daarmee met de rest van de wereld, is eigenlijk best fijn. Het geeft tijd voor andere dingen. Lezen (Een royale portie meeuwen van Sylvia Witteman), wandelen, fotograferen, spelletjes doen, tekenen en knutselen met mijn kinderen.

Maar nu ben ik ook wel blij dat ik weer verbonden ben. Al was het maar om mijn wekelijkse blog te posten!

Een gedachte over “Een week offline

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s