Wat is een goede website?

Communicatie Amersfoort Wat is een goede website

Websites, daar valt echt ontzettend veel over te schrijven. Ik ben al een aantal dagen bezig een vakantiehuisje te vinden voor de meivakantie. De periode, het land van bestemming en de omvang van het reisgezelschap staan vast. De rest is nog flexibel in te vullen. Zo kwam ik er weer eens achter dat er héél veel websites zijn (meer dan 20 miljard las ik ergens, help!). En dat ze lang niet allemaal goed zijn. Maar wat is goed? Hangt het puur af van persoonlijke voorkeur of zijn er algemene richtlijnen?

Volledig en snel
Dat ik een persoonlijke voorkeur heb, is mij wel duidelijk. Ik ben vooral op zoek naar volledige informatie die snel te vinden is. Om maar even bij de vakantiehuisjes te blijven, soms moet je eerst een reservering in gang zetten om erachter te komen wat de prijs van een huisje is. Of ze geven wel een prijs, maar die blijkt tijdens het reserveren te verdrievoudigen vanwege allerlei bijkomende kosten. Ik wil meteen zien waar ik aan toe ben. En als er geen overzicht van beschikbaarheid is of je kunt niet online reserveren haak ik af.

Checklist voor een goede website
Algemene richtlijnen zijn er zeker ook te vinden. Die gaan er dan vooral over dat je moet zorgen dat je site ‘mobiel responsive’ is (goed werkt op je smartphone), dat je SEO (Search Engine Optimization) moet toepassen en moet bloggen.  Daarnaast is het goed de volgende beknopte checklist na te lopen:

  1. In 8 seconden moet voor de bezoeker duidelijk zijn welk probleem jij oplost. Lukt dat niet, dan haakt hij af.
  2. Zorg dat de vormgeving de juiste eerste indruk geeft. Het ontwerp en de inhoud moeten jouw merk versterken. Kies daarom geen standaard template.
  3. Bepaal per pagina welk doel je hebt en neem de bezoeker aan de hand om dat doel te bereiken. Lang niet iedereen zet de juiste stappen uit zichzelf.

Meer handige tips vind je in dit artikel van Mediaweb.

Uitdaging
Het ontwikkelen van een website is dus geen eenvoudige zaak. Ja, met een paar klikken maak je zelf een mooie WordPress-site (zoals deze :)). Maar een site met meer functionaliteiten vergt het nodige denkwerk. Bij Muziekschool Barneveld mag ik het ontwikkeltraject van een nieuwe website begeleiden. Zoals je hier ziet is het niet moeilijk om verbeteringen aan te brengen. Maar een echt goede website? Ik vind het een (leuke) uitdaging!

En als je nog tips hebt voor een leuk vakantiehuisje in Nederland…

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s