Stapelbanen, overpeinzingen van een multi-jobber

Communicatie Amersfoort Stapelbanen

Toen ik na een lange periode van werk zoeken in november vorig jaar weer een baan vond, was ik heel erg blij. Eindelijk had ik weer een plekje gevonden waar ik een zinvolle bijdrage kon leveren. En hoewel de baan maar voor 20% was, voelde het 100% anders.

Aanvankelijk werd mijn salaris nog aangevuld door het UWV, maar toen dat ophield moest ik gaan nadenken over het vergaren van een acceptabel inkomen. Om een prettige verhouding tussen privé en werk te hebben, vind ik 24 uur per week werken ideaal. Maar dan moet dat natuurlijk wel voldoende opleveren om van rond te komen. Er is tenslotte nog geen basissalaris.

Ondernemer

Toen ik eind januari gevraagd werd om als freelancer de website en social media van Vulkaanreizen te beheren, heb ik enthousiast ja gezegd. En omdat ik ook drie keer per jaar een redactieklus heb, heb ik me vervolgens een beetje schoorvoetend bij de Belastingdienst aangemeld als ondernemer. Ik ben namelijk helemaal geen ondernemerstype. Maar net als een heleboel andere werkzoekenden, moet ik toch wat.

Banenstapelaar

Ik vroeg me af hoe ik mezelf moest noemen. Ik ben werknemer, zelfstandige en werkzoekende tegelijk. Een artikel in de Volkskrant (Stapelbaan, luxe of noodzaak?) hielp  me in ieder geval aan een naam. Ik ben een banenstapelaar of multi-jobber. Stapelbanen of combinatiebanen komen er steeds meer. Om allerlei redenen hebben mensen meerdere kleine banen of klussen naast elkaar. Altijd fijn als je weet dat je niet de enige bent. Maar een ideale situatie is het niet.

Minder uren, evenveel inzet

Voor een baan van 8 uur moet ik me evenveel inzetten als voor een van 24 of 40 uur. Ik moet op de hoogte zijn van wat er in de organisatie speelt, ik ben buiten de uren op kantoor ook nog bezig met het bijhouden van sociale media en als er iets bijzonders gebeurt op een dag dat ik niet werk, zorg ik dat ik er bij ben. Maar voor hoeveel partijen kan ik dat waarmaken?

Vanaf maandag heb ik er weer een baan bij. Dit keer voor 4 uur per week. Natuurlijk duik ik met veel plezier deze nieuwe organisatie in en ga ik mijn best doen in een paar uur een verschil te maken. Maar ik geloof dat ik met werk zoeken maar even stop. Korte klussen die ik als freelancer kan doen blijven welkom. Maar ik moet wel zorgen dat de stapel banen niet omvalt!

6 gedachtes over “Stapelbanen, overpeinzingen van een multi-jobber

 1. Als het je te dol wordt kun je altijd een blok uit de stapel halen, wel oppassen dat je het voorzichtig doet. Omvallen is overigens geen doodzonde: je kunt altijd weer opnieuw (en anders) stapelen! Succes met al je stapelbanen!

  Like

 2. Haha, herkenbaar. Stapelbanen. Ik heb drie banen.
  Als ik het passie noem, ‘ik leef mijn passie’ dan wordt het voor mij lichter. En dan is het leuk om op zaterdag mijn passie te leven. Klinkt heel anders dan;’ ik werk op zaterdag’.
  Intens, dynamisch en leuk vind ik het switchen tussen verschillende banen.

  Alle goeds met je nieuwe stapelbaan!

  Like

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s