Communicatie bij drukwerkbegeleiding

Communicatie Amersfoort drukwerkbegeleiding

Dat communicatie een vak apart is, wist ik natuurlijk al een tijdje. Toch realiseer ik me niet altijd hoe belangrijk goed communiceren eigenlijk is. Als ik voor mijn gevoel iets duidelijk uitleg, wil dat niet zeggen dat de ontvanger mij ook goed begrijpt. Als het dan gaat om drukwerkbegeleiding kan dat problemen opleveren. Deze week werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt.

Leerzaam was het wel, de drukwerkbegeleiding doen van een krant. Ik stuurde de tekst naar de vormgever, iemand die ik niet kende en alleen kort telefonisch had gesproken. In mijn ogen had ik duidelijk gemaakt wat ik van de vormgeving ongeveer verwachtte. Maar toen ik de proefdruk onder ogen kreeg, bleek een aantal zaken helemaal niet zo uitgevoerd te zijn als ik voor ogen had. Wat voor mij vanzelfsprekend was, bleek dat voor die ander niet te zijn.

Wat ik hiervan geleerd heb?

  1. Niets is vanzelfsprekend. Ik dacht bijvoorbeeld dat tekst in een groter lettertype boven een artikel wel als kop van dat artikel gezien zou worden. Niet dus. Tip: schrijf voor de titel [kop]. Dat geldt natuurlijk ook voor [tussenkopjes] e.d.
  2. Wees zo specifiek mogelijk. Bij een saaie opsomming had ik gevraagd om een ‘speelse vormgeving’. Dat werden de standaard opsommingstekens. Hier had ik moeten zeggen wat ik versta onder speels, bijvoorbeeld verschillende kleuren, lettertypes en/of verspringende tekst.
  3. Reken niet op meedenken. Ik denk al gauw dat iemand anders zelf conclusies kan trekken. Zo had ik een inhoudsopgave gemaakt. Die werd weliswaar overgenomen, alleen waren de pagina’s niet genummerd.

Natuurlijk is niet iedere vormgever hetzelfde, maar ik ga een volgende keer zeker rekening houden met bovenstaande punten. Misschien heb jij er ook iets aan?

Goede communicatie begint bij jezelf

En wat voor drukwerkbegeleiding geldt, is natuurlijk ook toepasbaar op andere situaties. Denk aan communiceren met collega’s of gezinsleden. Het komt er allemaal op neer dat je er niet vanuit kunt gaan dat de ander jouw bedoeling of gedachtegang wel zal snappen. Ik vind dat zelf soms best frustrerend, maar besef ook dat goede communicatie begint bij mijzelf!

2 gedachtes over “Communicatie bij drukwerkbegeleiding

  1. Was dit alleen het geval bij drukwerkbegeleiding, dan was het leven een stuk simpeler 🙂 Je zegt gelukkig zelf al, dat het voor meerdere zaken geldt. Ik zeg: voor alles in het leven.
    En in het kader van: het hoeft niet correct te zijn geschreven/ gezegd…als je het maar begrijpt, iets wat de laatste 30 jaar opgang heeft gemaakt, is een stukje over juist en duidelijk en voor één uitleg vatbaar een verademing. (y)…

    Like

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s