Zingen is communiceren van hart tot hart

Communicatie Amersfoort zingen

Ik wilde al langer eens iets over zingen schrijven. Omdat ik het al mijn hele leven doe. Er zijn banden (van die grote ronde, voorlopers van het cassettebandje) waarop ik als driejarige kinderliedjes zing. Pas op mijn 17e ben ik op zangles gegaan. Ik zong veel in koren. Als student bij het Utrechts Studenten Koor en Orkest, waar we veel Bach zongen. De afgelopen jaren deed ik vaak mee met de operaprojecten van Hannie Slingerland, hier in Amersfoort.

Waarom hou ik van zingen?
Bij mij komt zingen, veel meer dan instrumentale muziek, direct binnen. Dat gebeurt als ik zelf zing en als ik naar zangers luister. Iemand die zingt, geeft zich helemaal bloot. Een mooie tekst versterkt de impact nog, hoewel ik daar in eerste instantie meestal niet eens naar luister. Ultiem genot is voor mij meerstemmigheid. Bij 3- of 4-stemmige zang lopen de rillingen vaak over mijn rug.

Diva Dichtbij
Sinds kort weet ik dat zingen soms een van de weinige communicatiemiddelen is om iemand te bereiken. Bij Diva Dichtbij, waar ik nu ruim een maand werk, zingen professionele zangeressen voor mensen met wie communicatie, bijvoorbeeld door dementie, nauwelijks mogelijk is. Gister heb ik voor het eerst een optreden meegemaakt. Ik zat met bewoners van een verpleeghuis te wachten op de diva. Er waren mensen die al zes keer weggelopen waren, voordat het optreden begon. Maar zodra de diva begon te zingen, waren ze stuk voor stuk vol aandacht voor haar stem en de muziek.

Drie kwartier huilen
foto Kim Savelsbergh klein

Sommigen zongen mee, anderen dansten met haar (er was zelfs een dame die stond te swingen op Elvis Presley). Eén meneer is me het meest bijgebleven. Toen de diva zich aan hem voorstelde was het duidelijk dat hij niet kon bewegen en praten. Toen zij het eerste nummer -Let it be- inzette, begonnen de tranen over zijn wangen te stromen. Drie kwartier lang bleef hij huilen. Toen de zangeres het nummer ‘Smile’ geknield bij hem zong, zei hij tot ieders verbazing aan het eind “Dat was goed” en pakte haar hand. Natuurlijk moest ik zelf bij dit tafereel ook een traantje wegpinken. Al met al een bijzondere ervaring.

Heb jij iets met zingen?
Ik vraag me af of jij ook iets met zingen hebt. Zing je zelf of heb je een favoriete zanger(es)? Ik ben benieuwd wat zingen met jou doet!

7 gedachtes over “Zingen is communiceren van hart tot hart

  1. Ik heb hetzelfde…het zingen, als de compositie me aanspreekt, roept ongewild enorme emoties op. Los van de tekst…Ik kan zelf bepaalde liedjes niet zingen bij anderen, omdat tranen me dat verhinderen…Het refereert aan zoveel, het geeft me die kippenvellen ( 🙂 ) waar je over spreekt en ik schrijf dit met tranen in mijn ogen…

    Geliked door 1 persoon

  2. Jack Vanderwyk zegt:

    Ik hou van zingen. Helaas ben ik zelf mijn grootste fan. Tijdens mijn varenstijd had ik in Ierse pubs – die vind je overal ter wereld – redelijk veel succes met mijn Ierse ballads, vooral met Fiddler’s Green. Maar dat telt niet mee, want in pubs wordt gedronken en dan is het al gauw goed.
    Dit is een “lied” door mij gezongen.

    Like

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s