Het verhaal gaat dat ik als 1-jarige in mijn bedje oefende met praten. Pas als ik een woord goed kon zeggen, durfde ik dat vervolgens ook in het openbaar te gebruiken. Een duidelijk geval van aangeboren perfectionisme. Ik moest eraan denken toen ik gister een foto van mijn dochter van haar balletuitvoering zag. Als enige van haar groepje staat ze in een volmaakte pose, de armen in een mooie boog omhoog en haar ogen op haar handen gericht. Laat ik van mijzelf toen ik zo oud was (7) nou exact zo’n foto hebben.
Punten en komma’s
In mijn werk word ik er altijd om gewaardeerd dat ik kritisch en precies ben. Ook bij de sollicitatiegesprekken van mijn twee huidige banen waren mensen blij dat ik bijvoorbeeld een lijst met op- en aanmerkingen over hun website had gemaakt. Ik haal taal- en typfouten uit teksten, val over punten en komma’s en lees een mail nog een keer door voor ik hem verstuur. Als ik ergens nieuw ben, stel ik vaak kritische vragen en zet vraagtekens bij ingesleten gangen van zaken.
Kernkwadrant
En hoewel ik mijn perfectionisme zelf vooral als een positieve eigenschap zie, weet ik dat je er ook anders tegenaan kunt kijken. Neem nou het kernkwadrant van Daniel Ofman. Een veelgebruikt middel om, bijvoorbeeld als werkzoekende, je sterke en zwakke punten te leren benoemen. Het is een schema dat laat zien dat iedere kernkwaliteit ook een valkuil, een uitdaging en een allergie met zich meebrengt. Het kernkwadrant van perfectionisme zou er zo uit kunnen zien:
Boodschap is dat je niet door moet schieten in je kwaliteit. En dat je van mensen waar je allergisch voor bent ook iets kunt leren. Zij kunnen namelijk iets wat jij niet kunt. Zo zou ik het bijvoorbeeld best prettig vinden om niet altijd en overal perfectionistisch te zijn. Dat er ook wel eens ergens een steekje mag vallen. Maar het is nou eenmaal geen knop die je aan of uit kunt zetten.
Genen
Dat merk ik ook bij mijn dochter. Hoezeer ik ook benadruk dat ze fouten mag maken en het niet erg is als ze iets niet in één keer kan, ze laat zich er niet door beïnvloeden. Tja, die genen, daar doe je verder weinig tegen. En gelukkig komt mijn perfectionisme vaker wel dan niet van pas.
Heb jij wel eens een van je kwaliteiten in een kernkwadrant geplaatst? Of vind je het leuk om dat nu te doen? Ik ben benieuwd wat er bij jou uitkomt!
Het lastige is dat je kernkwaliteit niet altijd overheerst. En gebeurt dat wel, dan heb je vaak een probleem. Dus: hoe belangrijk is het om jezelf onder het vergrootglas te leggen?
LikeLike
Gelukkig hebben we er meer dan één, dus als het goed is is dat in balans. Een vergrootglas is niet nodig, maar jezelf kennen is -bijvoorbeeld bij solliciteren- wel belangrijk!
LikeLike
Hoi Paula, ken je The Talent Code van Daniel Coyle? Werkt perfect tegen perfectionisme. Een aanrader.
LikeLike
Nee, ik ken het niet. Bedankt voor de tip!
LikeLike
Graag gedaan.
LikeLike
Ja ja, die genen…Ik geloof dat jij er in ieder geval beter mee omgaat, zodat er meer uit je handen komt. 1 Jaar??? Heb je nooit horen kletsen, maar dan sliep ik zeker 🙂 Fijne stuk!
LikeLike