Knallen

Communicatie Amersfoort knallen

Hoe vaker ik het woord tegenkom, hoe meer ik me eraan erger. En ik hoor en lees het echt overal: als kinderen auditie moeten doen voor Superkids, in een interview dat ik als redacteur hield, in een blog, in een gesprek met een collega, iedereen is aan het knallen! Zoek je het woord op in het woordenboek, dan vind je de  betekenis die ik hier bedoel niet terug. Het is een eigen leven gaan leiden. Waarom ik me zo stoor aan dit woord? De automatische aanname van de uitspreker ervan dat knallen iets positiefs is. Als je kunt knallen, hoor je erbij!

Je hoort het zelf vast ook wel eens. Of misschien ben je zelf wel een knaller. Zeg je weleens dingen als: “Ik ben echt toe aan de vakantie, maar eerst nog even twee weken knallen!” of: Ik ben wel zenuwachtig, maar ik ga gewoon lekker knallen!” Ik vraag me af waarom iedereen het bewonderenswaardig vindt als je over je grenzen heengaat. Mag je niet een keer gewoon opzien tegen nog twee weken werken? Nee, stel je voor! Toegeven dat je geen bikkel bent is wel het laatste wat je wilt.

Geef (nooit) op!
Ik hou van mensen die echt zijn. En ik geloof gewoon niet dat al die mensen zulke knallers zijn. En dat ze blij worden van al dat knallen. Ik denk dat iedereen van kinds af aan heeft gehoord dat je altijd maar door moet gaan. Geef nooit op! Ik vind ook wel dat je niet te snel moet opgeven. En dat je moet doen wat in je vermogen ligt. Maar dat vermogen is voor ieder weer anders. Ik vind toegeven dat je iets niet kunt of durft geen schande.

Ik knal niet
vuurwerk

Het mag duidelijk zijn, ik ben geen knaller. Ik knal niet. Niet met de deuren, niet in een doel, niet met kurken. Ik hou niet van vuurwerk (zoals ik al eerder schreef). Ik maak wel eens ruzie en ik heb wel eens hoofdpijn, maar gelukkig nooit knallende. En als ik toe ben aan vakantie, maar ik nog moet werken (zoals nu), ga ik vroeg naar bed en zorg ik goed voor mezelf. Natuurlijk hou ik het dan nog twee weken vol en lever ik goed werk af. Maar om dat nou knallen te noemen. Nee, daar zie ik het nut niet van in.

4 gedachtes over “Knallen

  1. Jack Vanderwyk zegt:

    Knallen houdt bijna per definitie in dat er een explosie mee gemoeid is. Daarop doorbordurend zie ik dan mensen die zich een groot deel van de tijd moeten inhouden en zo af en toe hun frustratie daarover op al dan niet geaccepteerde wijze – sport, disco, etc. – te gaan knallen. Knallen en frustratie zijn daarom in mijn optiek onlosmakelijk met elkaar verbonden.

    Geliked door 1 persoon

  2. hmm, zet mij aan het denken. Ik gebruik het ongetwijfeld wel eens. Dan zal het zijn omdat ik ik de moed er zo in denk te kunnen houden (“nou kom op; nog éventjes ‘knallen’..”) En als ik die doortrek hangt binnen de kortste keren aan dat knallen ‘met de moed der wanhoop’ en daar stopt het in mn hoofd. Getver. Ik wil dat knallen niet meer gebruiken. Dank voor de eye-opener.

    PS, raak verwoord mn je laatste twee alinea’s

    Like

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s