Niets doen, hoe doe je dat?

Communicatie Amersfoort Lucy

‘Ah vakantie, heerlijk even niets doen.’ Je hoort het mensen wel eens zeggen. Mij klinkt het als muziek in de oren. Gewoon een dag in je pyjama op de bank zitten. Krantje lezen. Kopje thee erbij. Een beetje lanterfanten. Voor jou een bekend tafereel? Ik wil hier wel bekennen dat ik er grote moeite mee heb. Alles in mij roept dat je een dag nuttig moet besteden. Liefst met een tast- of zichtbaar resultaat van je inspanningen aan het eind van die dag. Want anders? Tja, dan knaagt het schuldgevoel.

En zit ik dan een keer op de bank en blader even door de Hallo (de Allerhande van Jumbo), krijg ik maar liefst 14 pagina’s voorgeschoteld over hoe je je huishouden het best kunt ‘organizen’. Onder het motto ‘iets doen is beter dan niets doen’ willen zij me dus juist weer van die bank afpraten, waar ik net zo lekker met een tijdschrift op schoot de tijd zat te verdoen. En ja hoor, daar is dat schuldgevoel weer!

Iets doen is beter dan niets doen

Vervelen(d)

Volgens mij is je vervelen een kunst. De meeste mensen kunnen het niet vanzelf. Dat zie je ook bij kinderen. Die van mij worden bijvoorbeeld heel lastig als ze zich vervelen. Daar komt natuurlijk het woord vervelend vandaan! Ik probeer ze wel mee te geven dat je vervelen niet erg is en dat uit verveling vaak juist de mooiste ideeën ontstaan. Maar tot nu toe tevergeefs.

Zoals ik eerder schreef is op vakantie gaan voor mij een gemengd genoegen. De afgelopen weken bleek dat vakantie hebben dat zeker ook is. Als er geen plan is voor de dag die voor me ligt, krijg ik een onbestemd gevoel. We kunnen toch niet zomaar een dag niets doen?

Dolce far niente

Ik zou het wel heel graag willen kunnen, hoor. De mooie uitdrukking ‘dolce far niente’ in praktijk brengen. Alleen maar genieten van het moment. Als iemand tips voor me heeft hoe ik het beste niets kan doen, hou ik me aanbevolen. Misschien komt er dan ooit een vakantie waarin ik met heel veel plezier helemaal niets doe!

2 gedachtes over “Niets doen, hoe doe je dat?

  1. Anoniem zegt:

    Niets doen is net zoiets als ‘niet aan een roze olifant denken’. 🙂

    Wat voor mij werkt: ik doe iets simpels wat ik als kind leuk vond: dansen, tekenen of plaatjes uit tijdschriften knippen. Niets wat je zou bestempelen als ‘nuttig’, maar wel heel ontspannend.

    Probeer maar eens.

    Like

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s