Een bedrijfsnaam bedenken? Lees deze 7 tips!

Communicatie Amersfoort Bedrijfsnaam tips

Iemand vroeg mij laatst: ‘Kun je niet een keer een blog schrijven over rare bedrijfsnamen?’ Ik vond dat wel een leuk idee. Het is een onderwerp waar ik wel iets mee heb namelijk. Het valt in de categorie ‘dingen waar ik me over verbaas, maar nooit iets mee doe’. Tot nu toe dan!

Er zijn nogal wat bedrijven die een naam hebben waar geen chocola van te maken is. Je ziet ze langs de snelweg op kantoorpanden staan of komt ze tegen op internet. Wat te denken van Euretco, Unica en Dedicon? Die namen roepen toch geen enkele associatie op? Je moet dan wel heel veel van je marketingbudget gebruiken om naamsbekendheid te bewerkstelligen.

Overtoom

Een geweldig voorbeeld van een onzinnige naam vind ik Manutan. Zoals je misschien weet is het de (niet meer zo) nieuwe naam voor Overtoom. Het schijnt de naam van de internationale keten te zijn waar Overtoom deel van uitmaakt. Maar door de toenmalige spotjes met Jeroen van Koningsbrugge bleef ik maar denken dat het een grap was. Ik ben benieuwd wat die wijziging opgeleverd (of gekost) heeft!

Fantasie

Een bedrijfsnaam bedenken is een van de leukste dingen als je een onderneming start. Tenminste, dat vind ik. Het prikkelt mijn fantasie enorm, iets wat al wel bestaat, maar nog geen naam heeft. Ik mocht ooit al meedenken over de naam en slogan van Villa Vathorst. Inmiddels weet ik dat er een aantal zaken is waar je bij het bedenken van een bedrijfsnaam rekening mee moet houden.

Hierbij geef ik je 7 tips voor een goede bedrijfsnaam:

 • Tip 1: Kies een naam die aangeeft wat je doet of die de juiste associatie oproept. Vooral als je een ‘duidelijk’ beroep hebt als schilder of bakker is het handig dit in je bedrijfsnaam op te nemen.
 • Tip 2: Mensen onthouden de naam beter als ze het verhaal erachter kennen. Gebruik de kracht van storytelling! Ik sprak ooit iemand die haar bedrijf de ‘Droomversneller’ had genoemd. Door haar verhaal vergeet ik dat nooit meer.
 • Tip 3: Hou rekening met SEO, oftewel de vindbaarheid in Google. Als mensen zoeken op ‘timmerman Amsterdam’ en jouw bedrijf heet ‘De Houtbewerker’, dan komt men niet automatisch bij jou terecht. Zeker voor bedrijven die zich op de lokale markt richten is het verstandig om de plaatsnaam in hun bedrijfsnaam op te nemen. Timmerman Amsterdam was hier dus beter geweest.
 • Tip 4: Natuurlijk is er ook iets te zeggen voor originaliteit. Een goed voorbeeld hiervan vind ik Meneer Paprika, een café met speelgoedwinkel in Haarlem. Het roept associaties op met eten, kinderen en speelsheid. En omdat het een beetje gek is, onthoud je het makkelijk.
 • Tip 5: Maak je bedrijfsnaam niet te lang. Hierdoor krijg je namelijk ook een lang web- en mailadres, wat typefouten maken in de hand werkt. Mijn eigen domeinnaam is misschien wel een voorbeeld van zo’n te lange naam 🙂
 • Tip 6: Zoek de originaliteit niet in een afwijkende schrijfwijze. Als men je naam hoort en op google intypt, is het wel handig als ze bij jou uitkomen.
 • Tip 7: Voor de hand liggend, maar check altijd of de domeinnaam nog beschikbaar is voor je de naam ergens anders laat vastleggen.

Ik wens je veel succes met het bedenken van jouw bedrijfsnaam. En als je er niet uitkomt, wil ik gerust een keer samen brainstormen!

5 gedachtes over “Een bedrijfsnaam bedenken? Lees deze 7 tips!

 1. nickycorts zegt:

  Je hebt gelijk.Ons biologisch pluimveebedrijf heet Egg-tivity. Een leuke naam, maar zoals je al aangeeft: een beetje te creatief. Je moet het altijd spellen en voor de domeinnaam is het streepje niet ideaal. Gelukkig moeten wij het niet hebben van zoekmachine optimalisatie!

  Like

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s