Communiceren met geuren

Communicatie Amersfoort geurenLaatst las ik een interessant artikel. Het ging over het gebruik van geuren in de metro van Rotterdam. De geur van citrus moet ervoor zorgen dat mensen zich in die koude onderaardse gangen, waar het altijd tocht, meer thuis voelen. Bloemige geuren zouden een veiliger gevoel geven. De RET heeft hiervoor een Projectleider Beleving op stations aangenomen. Zelf ben ik ook erg ingesteld op geuren. Eén van de eerste dingen die me opvallen als ik ergens binnen (of buiten) loop, is de geur. En inderdaad is geur in staat je een bepaald gevoel te geven. Ik geloof dus best dat het kan werken, zo’n geurprogramma.

Gras
gras

Het lastige lijkt me wel dat ieder mens zijn eigen voorkeur heeft. Niet alleen smaken verschillen, ook geur is iets heel persoonlijks. Maar er bestaan vast geuren die echt iedereen lekker vindt. Wat te denken van de geur van appeltaart, vers gebakken brood en net gemaaid gras? Er zal toch niemand zijn die dat niet lekker vindt (toch?).

Walm

En is het kiezen van zo’n metrogeur al moeilijk, dan heb je ook nog de benodigde intensiteit die nauw luistert. Heb je, zoals ik, een gevoelige neus, dan gaan geuren ook sneller tegenstaan. Mijn buurvrouw in het koor is dol op haar parfum, dat ze dan ook overvloedig opspuit. De walm zorgt er bij mij voor dat ik bijna geen adem meer kan halen, laat staan zingen.

Erwtensoep

Misschien is het ook een idee om de geur aan te passen aan het seizoen? Nu, in de herfst, zou dat een frisse boslucht kunnen zijn. Of erwtensoep? Hoewel, ik herinner  me dat mijn zoon ooit keihard de deur uit rende, toen hij de geur van spruitjessoep rook. Kookgeuren zijn dus waarschijnlijk te smaakgevoelig.

Omscholen

Ook in winkels zouden ze wat mij betreft wel iets aan geurbeleving kunnen doen. Iedere winkelketen lijkt zijn eigen geur te hebben, maar die is lang niet altijd prettig. Bij Zeeman ruikt het bijvoorbeeld ronduit onaangenaam. Ook Blokker heeft niet echt een prettige geur. Hier valt wellicht nog een hoop eer te behalen. Ik denk dat ik me, als het experiment in Rotterdam slaagt, misschien wel om laat scholen tot Projectleider Beleving in winkels. En tot die tijd zorg ik in ieder geval dat het in mijn huis lekker ruikt. Misschien moet ik zo maar eens een appeltaart bakken.

8 gedachtes over “Communiceren met geuren

 1. Mooi gezegd! Geur is inderdaad belangrijk. Ik geef aanstaande vrijdagochtend een schrijfles in de bibliotheek Leusden over geuren en herinneringen. Mag ik je blogtekst als introductie gebruiken?

  Like

 2. Ik kan me volledig in je verhaal vinden! Ook wat betreft de super gevoelige geurzenuw (is het een zenuw?). Als een van mijn buren via het trappenhuis naar buiten is gelopen, hangt zijn – vele malen te sterke – aftershavegeur de hele dag op misselijk makende manier in de hal. Kennelijk wordt het door zijn vrouw wel lekker gevonden. Althans: daar ga ik dan maar vanuit.

  Geliked door 1 persoon

 3. Grappig hoe we vaak dezelfde dingen opmerken. Familie, zeker? Toen we nog niet zo lang weer hier woonden, ontdekte ik dat ik winkels kon herkennen aan de geur (bv langslopen bij AH en de winkel niet zien, maar wel ruiken als de deuren net opengaan). het gekke was, dat ik het meteen herkende, maar nog steeds absoluut niet kan beschrijven hoe AH dan ruikt. Geuren zijn heel moeilijk te beschrijven, anders dan ‘het lijkt op’. Vreemd, toch?

  Like

 4. Over roken gaan we het sowieso niet hebben. Te gevoelig… In jouw huis ruik ik niets opvallends, terwijl ik in mijn huis altijd stof en ondergrondse schimmel ruik. Dat is na een week weggeweest te zijn al weer veel erger. Ambi doet goede dingen met geur en bepaalde toiletprodukten (wc dus), kunnen de boel erg verprettigen. Ik ben het eens met je verhaal over veraangenamen van sfeer via geuren. En dan hebben we het blijkbaar nog niet over mond- en okselgeuren, en nog veel erger joh…Maar daar word je meestal niet op gewezen 😦 Veel geurongerief is nog onbespreekbaar, maar Musac???

  Like

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s