Al eerder schreef ik een blog over Paulien Cornelisse, omdat ik haar zo leuk vind. Ik volg haar ook op Facebook, waar ze mij onder andere op de hoogte houdt van het verschijnen van haar nieuwe boek De verwarde cavia. Daar zag ik dit fragment uit DWDD langskomen. Paulien blijkt niet alleen iets te hebben met taal, maar ook met verkeersborden. Als je tijd hebt, kijk het filmpje dan even. Het is erg grappig. Tenminste, dat vind ik. Ik heb namelijk ook iets met taal en communicatie en zie vaak de humor in van communicatie die via (verkeers)borden verloopt.
Zo verbaas ik mij er vaak over dat de taal op verbods- en gebodsborden zo ouderwets is. Ik vraag me dan af of zo’n tekst wel door alle lezers begrepen wordt. Waarom wordt er bijvoorbeeld gesproken over deponeren, als het over weggooien gaat? Wie gebruikt er tegenwoordig nog het woord gelieve? En weten kinderen ook wat bedoeld wordt met betreden?
Is bordenschrijver een beroep?
Een vraag die bij mij opkomt is wie die teksten eigenlijk bedenkt. Zou bordenschrijver een beroep zijn? En als dat zo is, zou je toch denken dat zo’n schrijver op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen in zijn of haar vakgebied. Dat teksten kort en krachtig moeten zijn bijvoorbeeld en dat je bij communiceren het best onomwonden kunt zeggen waar het op staat. Dus: Afval in de container graag. Niet op het gras lopen. En: verboden te roken.
Schrijf actief!
Maar het blijkt moeilijk, actief schrijven. ‘Liever wat voorzichtiger formuleren, dat komt aardiger over’ is misschien de gedachte erachter. Maar wil je effect bereiken met een tekst, wees dan direct!
Franse verwarring
Gelukkig is het in Nederland nog niet zo erg als in Frankrijk, waar men zo indirect communiceert dat het totale verwarring oplevert. Een typisch geval van je doel voorbijschieten, maar wel grappig!
Hoi Paula, Paulien Cornelisse komt volgend weekend naar DE KOM.Als je zin hebt dan regel ik 1 of 2 kaartjes voor je! groeten, Hans http://www.dekom.nl/agenda/?maand=2016-01-24#modal=/agenda/1894/Paulien_Cornelisse/Maar_ondertussen_matinee_/
Date: Fri, 15 Jan 2016 12:27:08 +0000 To: hans.schimmel@hotmail.com
LikeLike
Wat aardig van je, Hans! Alleen kan ik dit weekend niet. Maar gelukkig heb ik haar voorstelling al gezien. Het is zeker een aanrader!
LikeLike
Ik vermoed dat de teksten op gebods- en verbodsborden nog de sporen dragen van hun afkomst, namelijk wetboeken. Dat zou dit boeiende fenomeen deels kunnen verklaren.
LikeLike
Dat klinkt inderdaad als een logische verklaring, Chris!
LikeLike
Door de (vaak) hulpeloze tekeningen op verkeersborden wordt de aandacht voor waar het werkelijk om gaat afgeleid. Ook vraag ik me af of er bij de overheid – toch de opdrachtgever van de borden lijkt me – mensen met veel humor werken of gewoon mensen met een zeer laag IQ.
LikeLike
Goede vraag inderdaad 🙂
LikeLike