Hoe bedenk je een goede naam voor je product?

Communicatie Amersfoort Naam bedenken voor je productEén van de leukste dingen in mijn werk vind ik het bedenken van namen voor producten. Ik vind dat bijna net zo bijzonder als het bedenken van een naam voor je kind. Iets bestaat pas echt als het een naam heeft. Door die naam te bedenken voel ik me even een schepper.

Oud en vertrouwd of nieuw en fris?

Bij de muziekschool waar ik werk waren er ideeën om de naam AMV (wat staat voor Algemene Muzikale Vorming) te veranderen. Ik was daar voorstander van. AMV klinkt niet als iets waar je als kind graag aan mee wilt doen, toch? Helemaal niet als je niet weet waar de letters voor staan. Maar er waren ook tegenstanders. Die vonden de naam juist vertrouwd en waren bang dat je klanten kwijt zou raken met zo’n nieuwe naam. En bovendien, hoe kwamen we aan een andere, betere naam?

Brainstormen is de leukste sport

Natuurlijk wilde ik laten zien dat het echt kon, een leukere naam die de lading dekt én die de doelgroep (kinderen van 7 tot 9 jaar) aanspreekt. Thuis ging ik aan de slag. Ik schreef alles op wat te maken had met muziekles, kinderen, de basis, het ontdekken en leren van muziek. Brainstormen vind ik een van de leukste sporten. Ook aan hersengymnastiek doe ik graag. Ineens had ik een woord verzonnen waarvan ik voelde: dit is het! Nog even via Google gecheckt of de naam al in gebruik was. Dat bleek niet het geval, dus het was nog origineel ook. Nu moest ik er alleen nog voor zorgen dat mijn collega’s net zo enthousiast werden als ik.

Misschien vraag je je af wat jij hiervan kunt leren? Ik denk het volgende:

  1. Moet je een naam bedenken voor een product of bedrijf, hou dan een uitgebreide brainstorm. Dat kan dus ook in je eentje. Associeer er flink op los, schrijf alles op wat je maar te binnen schiet. Gebruik ook Google om je op gedachten te brengen.
  2. Luister naar je gevoel. De naam waarbij je meteen een beeld hebt en waardoor je fantasie op hol slaat, die is het. Naar je gevoel luisteren is trouwens altijd verstandig. 🙂

O ja, misschien ben je ook benieuwd hoe we op de muziekschool AMV gaan noemen? Muzieksafari! De cursus gaat binnenkort van start en er zijn al genoeg kinderen die graag meegaan op ontdekkingstocht door de wereld van muziek.

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s