Hoezo, geen 9 tot 5 mentaliteit?

Communicatie Amersfoort 9 tot 5 mentaliteitAls deeltijd werkzoekende lees ik de laatste tijd weer regelmatig vacatureteksten. Wat me opvalt is dat de eigenschappen die je moet hebben in bijna alle vacatures dezelfde zijn. Het droombeeld van de ideale kandidaat is overduidelijk iemand die proactief is, een hands-on mentaliteit heeft, zelfstandig is maar ook goed in een team kan werken en zo nog wat van die standaard omschrijvingen. Ik kan daar niet zoveel mee. Het spreekt toch voor zich dat een bedrijf niet op zoek is naar iemand die altijd afwacht, zijn handen graag van zaken aftrekt en die niet in staat is onafhankelijk te functioneren noch om samen te werken.

Het ergste vind ik nog wel dat je geacht wordt ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’ te hebben. Wat wordt hiermee bedoeld, denk ik dan.

Meer uren werken dan je betaald krijgt

Ten eerste krijg ik sterk de indruk dat er van je verwacht wordt dat je meer uren werkt dan je betaald krijgt. Of zou men op zoek zijn naar iemand die van 10 tot 6 of van 11 tot 7 wil werken?

Geen privéleven

Een ander gevoel dat deze eis bij mij oproept, is dat je er kennelijk geen privéleven op na mag houden. Je kunt vast wel een paar uurtjes doorwerken, want er is thuis toch niemand die op je wacht? Jij vindt je werk toch ook het belangrijkste in je leven?

Geen moeders met jonge of schoolgaande kinderen

Tenslotte lijkt het erop dat ik als moeder sowieso geen schijn van kans heb om te worden uitgenodigd. Mijn kinderen hebben nog niet de leeftijd dat ze zelf uit school komen. Ik kan hen niet bellen dat ik een uurtje later kom. Ze maken ook nog niet zelf hun eten klaar. Kortom, ik moet gewoon om 5 uur naar huis. Af en toe een uurtje eerder beginnen is trouwens geen probleem. Maar of dat de bedoeling is?

Wat er bedoeld wordt

Waarom niet geschreven: ‘Dit is geen 9 tot 5 baan. Kandidaten moeten bereid zijn om ook buiten kantoortijden te werken. Moet je om 6 uur het eten op tafel hebben of je kinderen bij de oppas ophalen, dan hoef je niet te reageren. Ouders die rekening moeten houden met schooltijden en vakanties van hun kinderen worden in ieder geval niet uitgenodigd!’

Nu ben ik niet iemand die zich snel kwaad maakt. En al helemaal niet iemand die haar frustratie op internet tentoonspreid. Maar voor deze keer maak ik toch een uitzondering. Ik voel me gewoon gediscrimineerd! Wat zeg jij ervan? Dat lees ik graag hieronder!

8 gedachtes over “Hoezo, geen 9 tot 5 mentaliteit?

 1. Herkenbaar. Ik heb ooit een sollicitatiegesprek gehad waarin de werkgever het over mijn ‘passie’ had. Het bleek erover te gaan dat ik zo nodig alles uit mijn handen moest laten vallen en tot ’s nachts doorwerken. Ik zag toen wel waar zijn passie zat…

  Like

 2. Deborah zegt:

  Het hoeft geen discriminatie van moeders te zijn. Gewoon discriminatie van mensen wiens leven niet alleen om werk draait.

  Bij sommige bedrijven die dit communiceren blijkt in een gesprek dat de kans op overwerk (of andere afwijkende tijden) misschien 1 op 100 is. Je zou voor de grap eens een vacature van IKEA moeten bekijken. Die vragen een héél ruime beschikbaarheid. En verwachten dat in de praktijk ook.

  Ik ben het geheel met je eens dat de termen overal hetzelfde zijn, en ook ik maak me er wel eens schuldig aan. “Maar we willen ook iemand die proactief is, en enthousiast, die zelf actie onderneemt” is dan de reactie van een klant. En dat snap ik ook wel. Want vanuit de werkgever bekeken: er zijn mensen die ongemotiveerd en lui zijn. En die wil je vooral niet enthousiast maken voor jouw vacature!

  Like

 3. Het zou een aanbeveling voor een bedrijf zijn als ze in een vacaturetekst zouden zeggen: we zijn niet geïnteresseerd in hoe laat je komt of weggaat, we zoeken iemand die zich goed in kan leven in ons product (doel enz.) en daarbij de juiste mentaliteit heeft om dit ook uit te dragen. Een prettige collega, die graag samenwerkt (bv), maar zo nodig zijn/haar eigen boontjes goed kan doppen. Omdat iemand die schoolgaande kinderen heeft meestal goed kan plannen, nodigen wij hem/haar met name uit te solliciteren. enz.enz.

  Like

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s