Schrijven met pen en papier

Communicatie Amersfoort Schrijven met pen en papierDoe jij het nog wel eens, schrijven met pen en papier? Laatst had ik een uitje met mijn werk. We zouden iets creatiefs gaan doen. Ik vreesde even voor schilderen of improvisatietheater, maar tot mijn opluchting kregen we een workshop creatief schrijven. En hoewel ik al heel veel schrijf, was dit toch weer nieuw voor mij. Gewoon met pen en papier, een opdracht krijgen en schrijven maar.

Controle loslaten

Ik vind het altijd lastig om de controle los te laten. Om puur voor mijn plezier te schrijven, zonder erbij na te denken wat anderen ervan vinden. Of zonder een bepaald doel met mijn tekst na te streven, zoals ik dat in mijn werk natuurlijk wel doe. Ik merkte dat het heel goed was om met pen en papier te werken. Dat schrijft echt anders dan met een toetsenbord. Het hielp ook dat we bij iedere opdracht een tijdslimiet kregen. Zoals: kies een voorwerp uit je tas en beschrijf in vijf minuten wat dit over jou zegt. En dan gewoon beginnen en pas na die minuten je pen van het papier halen.

Schrijven is schrappen

Tijdens het schrijven mocht je niet schrappen in je tekst. Lastig, want iedereen weet dat je juist door overbodige woorden weg te laten, betere teksten krijgt. Maar daar was het hier nu eenmaal niet om te doen. Toch was er een opdracht waarbij je gedwongen werd om alleen de kern van je verhaal op te schrijven. Je moest namelijk van een tekst waar je tien minuten aan geschreven had een zogenaamd Elfje maken.

Elfje

Een Elfje is een gedicht van, je raadt het al, elf woorden. Het is opgebouwd uit 5 regels. Het aantal woorden per regel is als volgt:

1
2
3
4
1

Mijn Elfje heette Jeugdherinnering en ging als volgt:

Vroeg

Donker nog

Als eerste beneden

Muziek via de koptelefoon

Lievelingsmoment

Het was heel mooi om te zien hoe ieder lang verhaal ook in elf woorden samengevat kon worden. Eigenlijk waren de Elfjes zelfs veel krachtiger dan de brontekst waarop ze gebaseerd waren. Voor mij een eyeopener waar ik misschien ook in mijn werk iets aan kan hebben.

Als jij hieronder een Elfje wilt delen vind ik dat erg leuk!

2 gedachtes over “Schrijven met pen en papier

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s