Beeldspraak en bloggen

Communicatie Amersfoort Beeldspraak in blogsIn vrijwel iedere blog over bloggen lees je het: een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Moeten we dan maar stoppen met schrijven en alleen nog foto’s publiceren? Gelukkig niet, want ook met taal kun je beelden creëren. Dat heet dan beeldspraak. Beelddenkers zetten tekst in hun hoofd om in beelden. Zo zie ik bij het woord beeldspraak een pratend standbeeld voor me. Als schrijver kun je door het gebruik van beeldspraak de lezers helpen om in hun hoofd het beeld te zien dat jij voor ogen hebt.

Een blog is als een reis

Beeldspraak berust op vergelijking. Hoe treffender de overeenkomst, hoe beter het werkt. Meer over de verschillende vormen van beeldspraak lees je op de website van Onze Taal. Mijn blogjuf (Annette Verspoor) liet haar cursisten oefenen met het gebruik van beeldspraak. Eén van mijn eerste blogs schreef ik daarom over de schat aan het eind van de regenboog, als metafoor voor de geboorte van mijn dochter. Ze zei ook: “Een blog is als een reis die je samen met je lezer maakt. Jullie hebben gemeenschappelijke interesses. Jij bent de expert, de lezer is op zoek naar kennis of inspiratie.” Dat vind ik een mooi beeld.

Kampvuur

Kampvuur

In een blog met 25 tips om te verrassen met content las ik ook een mooie metafoor: Contentcreatie is als het brandend houden van een kampvuur. Wie ophoudt met nieuwe houtjes erop gooien, verliest het vuur en snel erna de mensen die er omheen zitten. Een treffende vergelijking, waardoor de lezer direct de noodzaak inziet om het blogvuur brandend te houden.

Bril

Ik ben inmiddels twee jaar aan het reizen door Communicatieland en heb er veel plezier in om jou onderweg op alle interessante bezienswaardigheden te wijzen. Maar tot mijn schrik moet ik concluderen dat ik nauwelijks beeldspraak gebruik in mijn blogs. En dat ik jou als lezer daarmee dus aan je lot over laat! Dit blog schrijf ik nu dus eens voornamelijk voor mezelf, om mij ertoe aan te zetten om meer beeldspraak in mijn teksten te gebruiken. En wie weet brengt het jou ook wel op een idee? Want wat een bril is voor een slechtziende, is beeldspraak voor een blog!

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s