SEO, waarom je niet zonder kunt

SEO schrijven zoekwoorden

Het internet is vol, hoorde ik vorige week op het Top Internet Marketing Event. Iedereen zoekt op internet. Iedereen gebruikt Google als zoekmachine. En niemand kijkt ooit verder dan de eerste pagina met resultaten. Jij ook niet toch? Je kunt in deze tijd geen website hebben zonder na te denken over de vindbaarheid in Google. Ook al heb je geen technisch talent en ben je geen schrijfwonder, je moet er iets mee. Anders is je website als een winkeltje op een onbewoond eiland. Je hebt misschien een mooi aanbod, maar niemand zal het vinden.

Even om je een duizeling te bezorgen: per seconde worden er zo’n 40.000 zoekopdrachten in Google ingetypt. Dat zijn 3,5 miljard zoekacties per dag! Verder is bekend dat 70% van de zoekers klikt op de bovenste van de organische (niet betaalde) resultaten. Verder dan het 4e resultaat wordt nauwelijks gekeken. Zelfs als je al je SEO instellingen op orde hebt, is het moeilijk om bij die top 4 te komen. Niets met SEO doen is dus al helemaal geen optie.

Wat kun je als leek met SEO?

Alle ZZP-ers die ik ken hebben een eigen website. De meesten weten ook hoe ze zelf aanpassingen kunnen doen en teksten in hun CMS kunnen plaatsen. Dat is al genoeg kennis om met SEO aan de slag te kunnen.

Hoe schrijf je SEO teksten?

  1. Bedenk eerst welke vraag je met je tekst wilt beantwoorden. Kruip in de huid van je potentiële bezoeker. Welk woord of welke combinatie van zoektermen typt hij in?
  2. Schrijf vervolgens je tekst, als antwoord op deze vraag. Let nog niet op zoekwoorden en dergelijke. Het moet gewoon goed leesbaar zijn.
  3. Nu ga je de tekst optimaliseren. Kies één hoofdzoekterm. Die moet op de juiste plaatsen in de tekst voorkomen. In ieder geval in de url, de paginatitel, de meta description, het menu, de kop en de tussenkoppen. Vraag als het nodig is aan je webbouwer hoe je dit doet. Gebruik naast het belangrijkste zoekwoord ook gerelateerde woorden en synoniemen. Google snapt dan nog steeds waar je pagina over gaat.
  4. Voeg je een foto toe (en dat moet je zeker doen!), zet het zoekwoord dan in de bestandsnaam (dus niet IMG_2145) én in de ALT-tekst (ook een webbouwer vraag misschien?).
  5. Als je klaar bent, kun je via Wordtracker Scout (gratis te downloaden) kijken of het voor Google en de lezer duidelijk is waar je pagina over gaat. Je krijgt dan een tagcloud (woordwolk) van je pagina te zien. Handig!

Hoe verover je een goed plekje in Google?

Als je een kleine speler bent op internet moet je in ieder geval één ding doen: vind een niche waarmee je je richt op een heel specifieke doelgroep. Zorg dat je op jouw website de vragen van deze doelgroep beantwoordt. Voeg regelmatig nieuwe teksten toe (ga bloggen!), die je volgens bovenstaand stappenplan schrijft. En zorg ervoor dat je webtekst zo aantrekkelijk is dat die bezoeker ook een klant wordt. Succes met deze eerste stap in SEO!

Dit blog is geïnspireerd op de presentatie van SEOZwolle!

Een gedachte over “SEO, waarom je niet zonder kunt

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s