Moet je altijd een bikkel zijn?

Communicatie Amersfoort Bikkel of watjeVooral op Facebook kom ik het woord vaak tegen. Je kent het vast wel. Een foto van kinderen die een hardloopwedstrijd, avondvierdaagse of soortgelijk evenement tot een goed einde hebben gebracht. Daaronder een verzameling commentaren, waarbij het woord ‘bikkel’ regelmatig valt. “Knap hoor, wat een bikkels!” Ik weet niet precies waarom, maar het gaat me steeds meer tegenstaan. Wat is een bikkel precies en waarom is het zo prijzenswaardig om er één te zijn, vraag ik me hier hardop af.

Het woord bikkel blijkt 3 betekenissen te hebben. Allereerst is het onderdeel van het Oud Hollandse spel bikkelen: een klein klompje hard materiaal in de vorm van een botje, waarmee je moet gooien. Ten tweede schijnt de term gebruikt te worden om een man met maar één zaadbal aan te duiden. En tenslotte is er de betekenis waar ik het hier over heb: een doorzetter die hard is voor zichzelf en anderen. Een bikkel van een vent, het tegenovergestelde van een slapjanus. Of, om in de sfeer van materiaal te blijven, een watje.

Hard voor jezelf

Begrijp me goed, ik heb niets tegen volhouden en vind het belangrijk om af te maken waar je aan begint. Maar wat me opvalt is dat lichamelijke prestaties altijd als positief worden gezien. Een wetenschapper hoor ik nooit eens een bikkel genoemd worden. Daarbij heb ik het gevoel dat hard voor jezelf zijn niet per se een benijdenswaardig eigenschap is. Laat staan hard zijn voor een ander, maar dat even terzijde. In mijn ogen is iemand juist goed bezig als hij in staat is zijn grenzen (op welk vlak dan ook) aan te geven.

Door de modder

Daar komt nog bij dat de mensen die de bewonderde prestatie leveren het leuk vinden om die halve marathon te lopen of die 5 kilometer door de modder te rennen. Als je doet wat je leuk vindt en je houdt dat vol, ben je dan ook een bikkel? Ik schrijf bijvoorbeeld al 2 jaar (bijna) wekelijks een blog, maar om mijzelf nu een bikkel te noemen. Maar een watje? Dat toch ook niet.

Ben jij een bikkel of een ikkel?

Misschien is het tijd om een woord te bedenken voor mensen die doen wat ze graag doen, hun grenzen aangeven en afmaken waar ze aan beginnen? Wat denken jullie van IK-kel? Dekt dat de lading een beetje? Als je een ander voorstel hebt, lees ik dat graag hieronder!

NB Wist je trouwens dat Bikkel ook als voornaam wordt gebruikt? Ik las het in deze blog over absurde voornamen!

7 gedachtes over “Moet je altijd een bikkel zijn?

  1. Zoals zo vaak, willen mensen graag met een nietszeggend woord, omdat ze geen uitgebreide reactie willen of kunnen schrijven, graag iemand prijzen voor vaak niets bijzonders. Als je doet wat we vroeger allemaal gewoon vonden, moet er een sterke bewondering voor zijn. Zo zijn er neologismen ontstaan en absolute superlatieven. Zegt iemand dat de foto mooi is, en jij bent aan de beurt, dan moet je wel prachtig zeggen, dan supermooi en dan echt bijzonder prachtig…enz. Daardoor hoef je geen uitleg te geven over WAT je dan zo goed of prachtig is en vooral waarom… Met het onsympathieke woord ‘bikkel’ heb je niets gezegd en iedereen tevreden gesteld. Vooral geldt dit, als je niet eens weet dat iemand zijn best heeft gedaan voor iets ( wat je niet weet?) Tja, enzovoorts. Hoeveel medailles heeft Jonas nou, die BIKKEL?

    Like

  2. Andere “lelijke” woord dat ik steeds vaker lees (op Facebook) of hoor (op het schoolplein) is “knapperd”. Het duid mooie mensen aan, zowel volwassenen als kinderen en baby’s. Maar het wordt ook gebruik voor slimmeriken (ook wel slimmerd) genoemd. Ik heb de indruk dat dat ook vrij nieuw is. En dus is er nu ook “leukerd”.
    Mmmm … ik probeer me er verre van te houden, maar dat lukt niet helemaal.

    Like

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s