Een blog is een beest

Communicatie Amersfoort Een blog is een beestEen blog is een beest met een kop en een staart. Dat leerde ik op blogles. Er wordt veel geschreven over het belang van een goede koptekst. Die bepaalt tenslotte of iemand aan je tekst gaat beginnen. Dan is het zaak iemand in de eerste alinea bij de kladden te grijpen. Die alinea moet staan als een huis. Deugt die niet, dan haakt de lezer onherroepelijk af. Dat is ook logisch. Zonder kop kun je het geen beest noemen.

Vervolgens loods je de lezer door het lijf. Nieuwsgierig makende subkoppen helpen hierbij. En vergeet niet de informatie die je geeft uit te smeren over de verschillende alinea’s, zodat de lezer telkens uitgenodigd wordt om verder te lezen.

Venijn

Zoals je al verwachtte zit bij het blogbeest het venijn in de staart. Je wilt tenslotte niet dat je verhaal uiteindelijk als een nachtkaars uitgaat. De laatste zin moet daarom als een kers op de taart zijn. De welverdiende  beloning voor de lezer die zijn kostbare tijd aan het lezen van jouw stuk heeft besteed. Maar hoe doe je dat?

Tips voor een goede slotzin

Gek genoeg vind ik op internet maar één blog over het schrijven van een goede slotzin voor je blog. Tenminste, bij de eerste paar zoekresultaten in Google. Terwijl ik me kan voorstellen dat veel bloggers hier wel eens mee stoeien. Volgens dat artikel zijn er vier typen slotzinnen die het meest effectief zijn. Ik voeg er een vijfde aan toe:

 1. Persoonlijke mededeling, oproep of waarschuwing
  Hieronder valt ook het eindigen met een vraag. Je spreekt de lezer direct aan, waardoor de tekst veel persoonlijker wordt.
 2. Voorspelling
  Hierbij kun je denken aan een vooruitwijzing naar een nieuw onderwerp dat je een volgende keer gaat behandelen.
 3. Verwijzing naar het begin
  Dit vind ik als lezer altijd prettig. Het geeft een voldaan gevoel dat het verhaal klopt. De beloften van het begin zijn ingewilligd en de cirkel is rond.
 4. Citaat
  Volgens het artikel een methode die goed werkt, maar zelf kom ik dit niet vaak tegen. Een citaat zou ik eerder aan het begin plaatsen.
 5. Verrassing
  De kunst is om een slotzin te schrijven die zo verrassend of grappig is, dat hij je lezer bijblijft. Ook dit zal een tevreden gevoel geven aan degene die jouw tekst gelezen heeft.

Het beste is het natuurlijk als je de slotzin al in  je hoofd hebt voor je begint. Maar ik moet toegeven dat ik vaak gewoon begin te typen en dan vanzelf (of eigenlijk na lang nadenken) tot een afsluiting kom. Of ik daarbij bovenstaande tips gebruik, waag ik te betwijfelen. Maar dat bloggen beestachtig leuk is, acht ik hiermee wel bewezen.

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s