Voor even slecht

Communicatie Amersfoort SpelletjesIk ben een echte spelletjesfan. Wie mij in het dagelijks leven denkt te kennen als een rustige, bedachtzame persoon die altijd haar beste beentje voor zet, maar zeker niet competitief is ingesteld, kan verrast opkijken als hij of zij een gezelschapsspel met mij speelt. Dit brengt namelijk het slechtste in mij boven. Niet gehinderd door enige vorm van medelijden met mijn tegenstanders ga ik gewoonweg voor de winst.

Strategie

Het moeten wat mij betreft wel spelletjes zijn waarin strategie een grote rol speelt. Als de dobbelsteen de winnaar bepaalt vind ik er weinig aan. Mens-erger-je-niet kan mij daarom niet bekoren. Jarenlang was Kolonisten van Catan favoriet. Daarbij speelt geluk echter een vrij grote rol. Nu vind ik Carcassonne het leukst. Het speelvlak ontstaat tijdens het spelen en ziet er iedere keer anders uit. Je moet bij iedere beurt strategische keuzes maken. En het blijft meestal tot het eind spannend wie er gaat winnen.

Carcassonne spel

Spelen met letters

Voor Scrabble ben ik ook te porren. De online variant Wordfeud vind ik minder leuk, vanwege de bizarre woorden die goedgekeurd worden, terwijl een woord als ud (je weet wel, dat Oosterse snaarinstrument) afgekeurd wordt. Maar bij gebrek aan fysiek aanwezige tegenstanders is het een acceptabel alternatief.

Winst en verlies

In mijn familie zijn meer fanatiekelingen te vinden. Tijdens het spel staan we (of eigenlijk onze pionnen) elkaar bij wijze van spreken naar het leven. Maar toch gunnen we de ander ook de winst. Hoewel ik winnen natuurlijk het leukst vind, ben ik geen slechte verliezer. Ik word er in ieder geval nooit chagrijnig van en schud de winnaar van harte de hand. Je moet overigens totaal niet denken dat er sprake is van een grimmige sfeer. We hebben tijdens het spelen juist heel veel lol.

Slechterik

Nu ik er zo over nadenk vind ik spelletjes doen misschien wel zo leuk, omdat ik dan even heerlijk egoïstisch te werk mag gaan. Geen empathie of hulpvaardigheid. Welnee, eigen pion eerst! Het voelt misschien wel zoals de slechterik spelen in een toneelstuk. Je duistere kant krijgt even vrij spel en omdat het een spelletje is, wordt het algemeen aanvaard. Ik geniet daar wel van moet ik bekennen.

Ben jij een spelletjesmens? En zo ja, welk spel vind je leuk en welk type speler ben je?

Een gedachte over “Voor even slecht

  1. Dit brengt namelijk het slechtste in mij boven? Misschien wel je verstopte ik en je sterkste kant… Stratego was mijn spel, en schaken om te denken. Sjoelen kon ik heel goed, maar dat ligt, net als blufpoker met drie dobbelstenen ( 666), op een ander vlak. Maar zoals jij, nam ik altijd ieder spel serieus en vind ik je houden aan de spelregels zonder enig gesmokkel, van essentieel belang…
    Zelfs bij kleurentorentje 🙂

    Like

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s