Waar word jij blij van?

Communicatie Amersfoort BuitenkunstIn de tijd dat ik op zoek was naar een baan, werd deze vraag mij vaak gesteld. Waar word je blij van? Waar gaan je ogen van stralen? Wat doet jouw hart zingen? Waar mag ik je ’s nachts voor wakker maken? Het bleek dat ik die vragen heel  lastig vond om te beantwoorden. Nog steeds trouwens. Veel dingen vind ik leuk om te doen, maar of mijn ogen nou gaan stralen van schrijven of organiseren? Dat dan weer niet. Het bleef voor mij dus moeilijk om aan de hand hiervan een richting te bepalen tijdens mijn werkzoekreis.

Toch heb ik inmiddels een baan gevonden. En ik weet sinds deze vakantie eindelijk ook waar ik blij van word. Ik ben namelijk een week naar Buitenkunst geweest en toen ik er bij terugkomst aan anderen over vertelde voelde ik ineens dat ik ging stralen. Wauw, wat een gaaf gevoel is dat!

Wat is Buitenkunst?

Buitenkunst is een organisatie die al heel lang creatieve vakanties organiseert op drie plekken in Nederland. Je kampeert met pakweg 450 anderen, volwassenen en kinderen, op een groot natuurterrein.  In Drenthe, waar ik was, is er iedere dag een aanbod op het gebied van beeldende kunst, theater, dans, muziek en schrijven. Je kiest ’s ochtends de workshop waar je die dag mee bezig wilt zijn. Het kan zijn dat je met een groepje van 5 mensen bent, maar het kunnen er ook 50 zijn. In de avond zijn er vaak presentaties van de workshops van die dag. Voor de kinderen en jongeren is er een apart programma.

Waar word ik dan zo blij van?

Ik heb voornamelijk gezongen. Dat ik daar blij van werd, wist ik al wel. Maar wat ik vooral gaaf vind, is dat je met een groepje volmaakt onbekenden in zo’n vijf uur tijd vanuit niets iets kunt maken. En dan bedoel ik niet iets wat even snel in elkaar geflanst is, maar echt een mooi, grappig of ontroerend stuk dat het waard is om voor anderen opgevoerd te worden. Daar krijg ik nou een kick van. Het absolute hoogtepunt was wel dat we in een dag een cantate hebben geschreven en uitgevoerd geïnspireerd op een krantenartikel over een schoenverkoper die wordt aangevallen voor een naakte man met een forel in zijn hand. Dat prikkelt de fantasie, toch?

Waar word jij blij van?

Ik ben blij dat ik nu weet waar ik blij van word. Hoe ik dat moet vertalen naar mijn werksituatie weet ik nog niet. Maar misschien hoeft dat ook helemaal niet. Weet jij waar je blij van wordt of is dat ook voor jou een lastige vraag? Ik ben heel nieuwsgierig naar het antwoord!

Een gedachte over “Waar word jij blij van?

 1. Hoi Paula,
  Wat een leuke blog. Ik denk dat dit voor veel mensen herkenbaar is.
  Ik heb het verschil tussen leuk werk hebben en stralen in je werk ook
  pas aan den lijve ervaren toen ik het ging doen.
  Ik geef sessies lichaamswerk waarin ik mensen in contact breng met
  zichzelf, dat wil zeggen met diepere lagen waar je in het gewone dagelijks leven niet snel bij komt. En dat doe ik met het lichaam als vertrekpunt.

  En ik kon – doordat ik ook een parttime baan had – het verschil merken tussen ‘leuk’ en ‘stralen’. Na een dag werken bijvoorbeeld niet moe zijn. Het werk ook doen als ik er niets mee zou verdienen. Blij zijn met elke klant die zich aanmeldt.
  Met zin over mijn werk kunnen praten, ook op feestjes. Er naar uit zien om mijn werkdag te beginnen. Na vakantie ernaar uitkijken om weer sessies te geven.
  Zo vertaalt zich bij mij het stralen.

  Maar had ik dit van te voren geweten? Door erover te denken kwam ik er niet bij.
  Je hebt de ervaring nodig om te herkennen wat stralen is.

  Mooi hoe jij het ontdekt hebt! En wat je zegt; je hoeft dat niet persé in werk kwijt te kunnen. Wanneer je de combinatie maakt van stralen en werken, dan bevordert dat wel het werkplezier. Tenminste bij mij wel.

  Like

Ik vind het leuk als je een reactie geeft

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s